pic

Sangskriver-workshops

– hvor børn lærer om Nordens lande og sprogbarrieren forsvinder

img_2687Fra februar til april 2016 var Lone Wernblad, Peter Wemö og skiftende medmusikere på nogle rigtig spændende turnéer i Norden med støtte fra Nordisk Kulturfond og Kulturkontakt Nord. Vi gennemførte 12 arrangementer i Danmark, Norge, Sverige og Island, hvor ca. 1200 børn hørte og prøvede nye og kendte danske, svenske og norske børnesange og lege. De lærte om Nordens sprog, landskaber, kulturforskelle og ligheder – og ca. 120 af børnene var med til at lave sangen ”Ens i Nord”.

Alle de steder vi har været, har det været en kæmpe succes, børnene har slugt vores koncerter og været levende deltagende i dem. Vi har erfaret, som vi ventede, at sprogbarrieren ikke var et problem. Vi har haft en dialog med børnene om, hvad der er forskelligt i Nord og hvad der er særligt for deres land. Disse ting kan man høre i de vers til ”Ens i Nord” som vi har skrevet med dem.

På Island har vi ingen krig, vi har ingen hær

Dreng fra 3 kl

Nu brænder vi efter at komme rundt i resten af Norden med ”Nordisk – Nøj, det’ for børn!” Vi vil gerne gennemføre arrangementer i Finland, Grønland og Færøerne med start i efteråret 2016. Her vil vi præsentere børnene for gode “klassikere” fra de andre nordiske landes børnesange, og samtidig lære dem lidt om landene og de mennesker, der bor der. Sproget fanger børnenes opmærksomhed, og de synes det er sjovt, med de anderledes men genkendelige ord og med ord, der måske betyder noget helt andet, end man tror. Vi vil skrive videre på vores til projektet komponerede sang ”Ens i Nord” og snakke med børnene om det, der er Ens i Nord og give dem en bevidsthed om, hvad Norden egentlig er.


Da jeg var i praktik på Landakotsskoli i Reykjavik i februar, var jeg så heldig at få lov til at være med til alle spilleopdragene, der først var på to folkeskoler og dernæst en børnehave. Det var sjovt at se hvordan børnene oplevede dette og deres begejstring både når de sang sange de kendte fra Island og Sverige, men også når de sange med på den sang der var skrevet til lejligheden. Det var en hyggelig oplevelse både for voksne og for børnene. Der var et tidspunkt hvor børnene, delt op i tre grupper på forskellige måder sammen sang: “vi blæser på, det vi tror, vi ikke forstår hinanden i Nord”. Specielt her var det underholdende for mig som voksen at se hvordan de deltog og sang noget som muligvis ikke alle forstod, men hvor musikken og børnenes deltagen i dette var et symbol på det de sang. Rigtig hyggelig oplevelse.
Navarana BerthelsenReykjavik, Island