pic

Sangskriver-workshops

– hvor børn lærer om Nordens lande og sprogbarrieren forsvinder

img_2687Fra februar til april 2016 var Lone Wernblad, Peter Wemö og skiftende medmusikere på nogle rigtig spændende turnéer i Norden med støtte fra Nordisk Kulturfond og Kulturkontakt Nord. Vi gennemførte 12 arrangementer i Danmark, Norge, Sverige og Island, hvor ca. 1200 børn hørte og prøvede nye og kendte danske, svenske og norske børnesange og lege. De lærte om Nordens sprog, landskaber, kulturforskelle og ligheder – og ca. 120 af børnene var med til at lave sangen ”Ens i Nord”.

Alle de steder vi har været, har det været en kæmpe succes, børnene har slugt vores koncerter og været levende deltagende i dem. Vi har erfaret, som vi ventede, at sprogbarrieren ikke var et problem. Vi har haft en dialog med børnene om, hvad der er forskelligt i Nord og hvad der er særligt for deres land. Disse ting kan man høre i de vers til ”Ens i Nord” som vi har skrevet med dem.

På Island har vi ingen krig, vi har ingen hær

Dreng fra 3 kl

Nu brænder vi efter at komme rundt i resten af Norden med ”Nordisk – Nøj, det’ for børn!” Vi vil gerne gennemføre arrangementer i Finland, Grønland og Færøerne med start i efteråret 2016. Her vil vi præsentere børnene for gode “klassikere” fra de andre nordiske landes børnesange, og samtidig lære dem lidt om landene og de mennesker, der bor der. Sproget fanger børnenes opmærksomhed, og de synes det er sjovt, med de anderledes men genkendelige ord og med ord, der måske betyder noget helt andet, end man tror. Vi vil skrive videre på vores til projektet komponerede sang ”Ens i Nord” og snakke med børnene om det, der er Ens i Nord og give dem en bevidsthed om, hvad Norden egentlig er.


Vi var så heldige at være et af de steder hvor børnekoncerten: ”Nordisk Nøj det er or børn” kom forbi. Vi havde to koncerter en for institutioner og en for familier. Super hyggelig stemning ved begge koncerter og masser af godt humør, hos musikere såvel som publikum. Efter den første koncert afholdte musikerne en workshop med ti børn, om et nyt vers til en fælles nordisk sang. Interessant at få indblik i, hvad 7-årige forstår ved Norden og hvad der er kendetegnende for det land, de bor i. Det blev til et herligt vers. Ideen med en koncert med nordisk musik og snak om Norden er genial i disse tider, hvor vi taler engelsk hvis vi møder en svensker. Børnene var meget optaget af forskellen i sprogene og de lærere der var til stede, synes sagtens de kunne tage det med tilbage og inddrage i undervisningen. Jeg kan kun anbefale koncerten.
Helle Appelby, koordinator børnearrangementer, Gentofte Bibliotekerne, Danmark